zaterdag 28 februari 2015

Koekje erbij?



Overal waar je een kopje koffie of thee bestelt, krijg je er iets bij.
Vaak een koekje. Verpakt in zo’n goedkoop folietje. Afkomstig van de groothandel en vaak vies. Soms een vers koekje. Nadeel daarvan is dat ze regelmatig gortdroog zijn.
Ik ben wel eens op mijn mountainbike in het bos onderuit gegaan. Viel met mijn gezicht midden in het zand. Zo proeft dat, zo’n koekje . Gortdroog….En dan presteren ze het ook nog deze koekjes ‘zandkoekjes’ te noemen. Slechte marketing als je het mij vraagt.
Dat koekje bij de koffie of thee blijft bij mij 9 van de 10 keer gewoon liggen op z’n schoteltje. Zonde eigenlijk, want waarschijnlijk verdwijnt het na afruimen in de prullenbak. Behalve de groothandelskoekjes, deze worden door hun verpakking hergebruikt. Dus toch een voordeel, want ik ben fel tegen voedselverspilling.
Wat mij betreft skippen ze het koekje bij de koffie en serveren ze vanaf nu een ‘koekje’ bij een glas wijn. Want bij een glas wijn heb ik wel graag wat te happen!
En dan geen standaard snack als een bitterbal, vlammetje, blokje kaas of gefrituurde garnaal. Nee, een culinair hapje, welke past bij de geschonken wijn. Nog maar weinig wijnbars snappen dit concept, dus meestal creëer ik mijn eigen wijnbar thuis en bereid ik mijn eigen koekjes bij de wijn:

Een recept voor ongeveer 20-25 viskoekjes:
80 gram kousenband of haricot verts in heel dunne plakjes gesneden
2 sjalotjes, gesnipperd
2 tenen knoflook, geperst
Minimaal 1 rode Spaanse peper, fijngehakt
10 gram verse koriander, incl. steeltjes, fijngehakt
2 verse limoenblaadjes (djeroek peroet). Doosje ingevroren blaadjes bij de toko kopen. Evt. vervangen door vers citroengras of limoenschilrasp (halve eetlepel)
2 theelepels vissaus
Zout, peper
400 gram kabeljauw- en zalmfilet in kleine blokjes gesneden; verhouding naar smaak.(Ik gebruikte 2:1).
1 ei
Olie om te bakken
Sjalotjes, Spaanse peper, knoflook, koriander, limoenblad, vissaus, zout, peper en vis goed mengen en een half uurtje laten staan.
Boontjes in kokend water kort koken tot iets steviger dan beetgaar. Afgieten en apart zetten.
Vismengsel in keukenmachine/blender grof pureren. Het moet GEEN homogene massa worden. Heb je geen keukenmachine, dan kun je alles gewoon heel klein snijden/hakken. Misschien wel beter zelfs, maar iets meer werk.
Losgeklopt ei en boontjes erdoor roeren.
Verwarm een paar eetlepels olie in de pan, middelmatig/hoog vuur.
Maak met de hand de koekjes en bak ze om en om in een paar minuten gaar en bruin, stuk of 8 per keer.

Voor de salsa:
1 vingerlengte geraspte komkommer (ongeveer 1/5 komkommer)
1 kleine rode ui, fijngesneden
Halve rode Spaanse peper, fijngesneden
2 eetlepels fijngesneden verse koriander, grove stelen verwijderd
1 duimdik stuk verse gember, fijngesneden
100 ml witte azijn: wijnazijn, rijstazijn, ...
1 a 2 eetlepels suiker. Zorg ervoor dat alle suiker is opgelost voordat je gaat proeven en meer suiker gaat toevoegen. Het moet zuur blijven!
Eetlepel zoete sojasaus
Scheutje lekkere olijfolie
Alles goed mengen.
Schep wat van de salsa op een viskoekje en eet direct op. Warm het lekkerst.
Drink er een goed glas Noord- Italiaanse Gewürtztraminer bij!

De Gewürtztraminer kent men met name als cépage-wijn uit de Franse Elzas. Maar ook in Duitsland en Noord-Italië (Alto-Adige) wordt zij met succes verbouwd. Wijnen die gemaakt worden van de Gewürztraminer zijn zeer bijzonder. Ze geven een kruidige en krachtige geur en smaak waar je vaak rozen en lychees in herkent. De wijn die van deze druif gemaakt wordt laat zich goed combineren met kruidige gerechten, zoals de Aziatische keuken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten