zondag 4 januari 2015

15



Het is 2015. Happy New Year!

15 jaar geleden was ik 18 en dronk ik (als het goed is) mijn eerste glas wijn. Niets is minder waar. Ik ben er, geheel tegen de regels van deze tijd, iets eerder mee begonnen.
Het is me met de paplepel ingegoten, zeg ik wel eens. Maar daarmee zet ik mijn ouders in een slecht daglicht. Als je als ouder tegenwoordig je kind al laat ruiken aan alcohol voor zijn 18de, ben je  bijna strafbaar.

Ik laat het er dan ook maar bij, dat ‘genieten’, me met de paplepel is ingegoten. Het bourgondische welteverstaan. Het belang van goed eten en drinken. Kwaliteit en gezelligheid aan tafel. Proeven van zoveel mogelijke verschillende producten. Het liefst biologisch en van het seizoen. Beginnen met een slok wijn en op volwassen leeftijd gezellig met elkaar het glas heffen. Heerlijk!
Wijn en spijs. Gelukkig wordt er in Nederland deze tijd steeds meer aandacht geschonken aan deze heerlijkheden. Als je de televisie aanzet, zie je vaak  een  kookprogramma. Op 24 Kitchen is Jamie vaak degene die de show steelt.  Van Jamie’s Kitchen, Jamie’s Roadtrip, Jamie’s Festive Feast tot Jamie’s 15 minute meals. Deze laatste intrigeert me. Jamie kookt gedurende een show van hooguit 30 minuten twee complete maaltijden, die je zogenaamd in 15 minuten moet kunnen bereiden.
Ik weet niet of u wel eens heel goed heeft opgelet, maar als u dat  doet, dan ziet u dat het zo goed als onmogelijk is om binnen 15 minuten de  aangeprezen, complete maaltijd te bereiden.
Misschien als alles voor het grijpen ligt, er voorverwarmde pannen zijn, gewassen producten, een zeer lang aanrecht, meerdere wasbakken en alle high-tech keukenapparaten die je kunt bedenken, dat het je dan lukt. En bereid je er op voor dat de 15 minuten koken ook tegelijk 15 minuten op een hoog level sporten is, want rennen en zweten hoort er dan ook bij. Sla je wel twee vliegen in één klap, dat dan weer wel.
Ik hou meer van het uitgebreid koken. Stilstaan bij wat je doet, nadenken over de juiste hoeveelheden, proeven, alvast een slok wijn nemen en bepalen of deze past. Zo niet? Iets aan het gerecht veranderen, zodat de wijn dichterbij het gerecht komt. Heerlijk keuvelen in de keuken. Genieten! En genieten doe ik liever langer dan 15 minuten als u het niet erg vindt.

Dus mijn voornemen voor 2015:
Geen 15 minute meals bereiden en meer genieten! Van alles wat wijnen en spijzen te bieden hebben. Slow-cooking, laat dat de trend worden voor het nieuwe jaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten