donderdag 28 mei 2015

Prima Primi


Italië is mijn favoriete vakantieland. Om één simpele reden: wijn & spijs. Dat klopt daar! Een verademing, want in veel vakantielanden neem ik genoegen met een stapje terug op wijn/spijs gebied t.o.v. mijn eigen keuken. In Italië word ik weer geïnspireerd, verrast en verblijd met al dat heerlijks dat het land te bieden heeft.

Italië kent een enorme variatie  in wijnen van inheemse druivenrassen. Deze afwisseling vind je terug in de Italiaanse keuken, waarbinnen talloze bereidingswijzen bestaan voor hetzelfde product. Authenticiteit en oorspronkelijkheid zijn in de Italiaanse keuken de belangrijkste sleutelwoorden voor het wereldwijde succes. In Nederland besteden we steeds minder tijd aan de maaltijd en dat is van invloed op de keuze en bereiding van producten: we willen alleen maar makkelijk, snel te bereiden voedsel kunnen kopen.  Hierdoor is er weinig plaats voor variatie, versheid en puurheid van producten.
Italië is één van de weinige landen waar de maaltijd nog steeds als hoogtepunt van de dag wordt beschouwd. Het sociale leven speelt zich af rond de tafel en het eten en de geschonken wijnen worden uitgebreid besproken.
In Italië wordt wijn over het algemeen bij het eten genuttigd. Het land kent een enorme hoeveelheid aan rijke rode wijnen die vanwege de kracht en de flink aanwezige tannines bij uitstek geschikt zijn om te combineren met eten. Lichter rood, wit of rosé en mousserende Spumanti wordt geschonken als aperitief. De zoete wijnen schenkt men bij het dessert of bij gebak.

Eén ding uit de Italiaanse keuken heb ik alleen nooit begrepen; de ‘Primi’ of ‘Primo’ genaamd, oftewel de eerste gang. In Italië begint men het aperitief met antipast: wat brood, olijfolie, olijven, verschillende soorten ham en worst. Vervolgens de ‘Primi’ of ‘Primo’ die bestaat meestal uit een redelijk bord vol pasta of risotto met een simpele saus en eventueel wat kaas. Als volgende gang eten ze dan vlees- vis en/of groentegerechten (eventueel begeleid van een aardappel). Om af te sluiten met een flink zoet en maagvullend dessert.
Pasta als volledige maaltijd, zoals wij hem meestal eten, kennen ze in Italië dus eigenlijk niet. Op zich geen probleem om heerlijk  te genieten van een klein bordje, puur bereide, echt Italiaanse pasta of risotto, maar  met  de gangen ervoor en erna, onmogelijk om op te krijgen als je het mij vraagt. Teveel!. Dus ik kies dan meestal voor antipast, primi en een dessert. Of ik sla de primi eens een keertje over. Kan natuurlijk wel maar is tegelijkertijd ook jammer.
Om toch de ‘Primi ervaring’ in mijn diner naar voren te laten komen heb ik de pasta hoeveelheid nog een tikje meer verminderd in het volgende verrukkelijke voorgerecht:

Spaghetti in auberginerolletjes met gesmolten kaas
(4 – 6 personen)
Ingrediënten:
2 grote aubergines, 5 eetl. olijfolie, 1 teentje fijngehakte knoflook, 250 gr. tomatenblokjes uit blik, 10 basilicumblaadjes, 150 gr. spaghetti, boter (om in te vetten), 2 bollen uitgelekte mozzarella in plakjes, 100 gr. vers geraspte pecorino, extra vierge olijfolie, peper en zout. 

Bereiden:
Snijd de aubergines overlangs in plakken van ongeveer 0,5 cm. Leg ze in een vergiet, bestrooi ze met zout en laat ze een halfuur staan. Dep de plakken met keukenpapier droog. Smeer de plakken aubergines in met olijfolie. Verhit een grillpan en gril de plakken aubergine 3 minuten aan elke kant. Let op dat de auberginesplakken gaar zijn, anders worden ze taai. Laat ze afkoelen.
Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit olijfolie in een pan en fruit de knoflook rustig goudbruin. Doe de tomatenblokjes erbij. Voeg naar smaak peper en zout toe en laat 15 minuten pruttelen. Van tijd tot tijd roeren. Neem van het vuur , roer er de basilicum door en laat de saus tot lauw afkoelen.
Kook de spaghetti beetgaar. Giet af en schep door de tomatensaus.
Leg een plak gegrilde aubergine op een ingevette bakplaat van 30x20 cm en schep wat pasta in het midden. Leg er een plakje mozzarella op en rol het geheel op. Steek het rolletje vast met een cocktailprikker. Maak zo alle rolletjes.
Bestrooi de rolletjes met pecorino en zet ze 10 minuten in het midden van de oven.  
Serveer twee rolletjes per persoon op een klein bedje van rucola.

Heerlijk met een droge witte Italiaanse (aperitief) wijn zoals een Soave, Lugana of Verdicchio.
Een ‘Prima Primi’ voor een driegangen Italiaans diner (zonder dat uw broekriem na afloop een tikje losser moet).  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten